Zorg op tijd voor een energielabel voor woningen

Elektrische apparaten zoals TV’s of koelkasten dienen te worden voorzien van een energielabel, zodat de consument weet hoeveel energie een apparaat verbruikt. De aankoopprijs zegt immers niet heel veel als je niet weet of je veel of weinig aan energie moet betalen voor het desbetreffende apparaat. Een zuinige koelkast kan duur zijn, maar verbruikt ook heel weinig en is al snel een stuk goedkoper dan een model dat 100 euro minder kost. In tijden dat de energieprijs flink aan het stijgen is, is het heel verstandig om apparaten te kopen die zuinig zijn. Nog belangrijker is het om huizen te kopen die zuinig zijn in de zin dat je er weinig energie hoeft te gebruiken voor bijvoorbeeld het opwarmen van water of het huis. Om deze reden moeten huizen ook worden voorzien van een speciaal energielabel voor woningen. Je kunt uiteraard niet precies weten hoeveel er gestookt gaat worden. Als je een TV aanzet, dan kun je van te voren precies berekenen hoeveel stroom die gaat gebruiken. Maar met een woning kan dat niet. Sommige mensen stoken veel meer dan anderen. De een doucht 2 minuten en een ander staat zomaar een half uur onder de douche. Tevens heb je altijd te maken met strenge of milde winters. Hoe kouder het is, des te meer je moet stoken. Een energielabel voor woningen kijkt dus ook niet naar dit soort wisselende variabelen. De energierekening kan dus prima fluctueren afhankelijk van het weer en persoonlijk verbruik. Maar wat je wel vast kunt stellen is bijvoorbeeld de isolatie van een woning. Beschikt een woning over dubbelglas? Is er muur- en vloerisolatie aanwezig? Zitten er ook zonnepanelen op het dak? Al dit soort zaken dragen bij aan de rating voor het energielabel voor woningen. Hoe duurzamer je woning, des te beter het energielabel. Als je de gasbronnen bijvoorbeeld helemaal hebt uitgebannen, dan komt dat het energielabel voor woningen alleen maar ten goede. maar als je nog een oude gaskachel in je woning hebt en helemaal nergens dubbele beglazing in de woning hebt, dan zal het energielabel voor woningen voor jouw huis heel laag uitvallen. Dat is niet zo gek, want gas zonder goede isolatie drijft het gasverbruik flink op en het is nou net gas dat zo ontzettend duur is sinds de gaskraan bijna helemaal is dichtgedraaid in Groningen. Mocht je geen energielabel hebben of is het label sterk gedateerd, dan kun je een nieuw label aanvragen via aanvragen-energielabel.nl. 

Vraag een energielabel voor woningen aan via de website

Als je op zoek bent naar een instantie waar je terecht kunt voor een energielabel, dan kun je terecht bij aanvragen-energielabel.nl. Je kunt een afspraak maken met de inspecteur. Deze komt bij de langs en zal alles opmeten, bekijken en inspecteren dat nodig is voor het vaststellen van een energielabel. Daarna zal er meteen een rapport worden opgesteld op basis waarvan het nieuwe energielabel zal worden bepaald. 

Kijk voor meer informatie op aanvragen-energielabel.nl

Als je meer wilt weten over de procedure voor het aanvragen van een energielabel voor woningen, dan kun je terecht op de website. Hier vind je alles wat je moet weten. Alles verloopt via de volgorde van: 

  • Afspraak 
  • Inspectie
  • Registratie