De verhaal van messing

Messing is een legering van koper en zink die al sinds de prehistorie bestaat. Tegenwoordig kunt u die kopen in een messing groothandel. Vroeger werd messing echter niet optimaal gebruikt omdat zinkdamp niet als een metaal werd beschouwd. Afhankelijk van de samenstelling van de legering kan deze verschillende mechanische, elektrische en chemische eigenschappen krijgen. Vroeger ook wel geelkoper genoemd, wordt het vanwege zijn goudachtige uiterlijk vooral gebruikt voor decoratieve doeleinden. In de renaissance werden belangrijke doorbraken bereikt in de theorie en praktijk van het maken van messing door verbetering van het proces. Messing wordt nog steeds door sommige bedrijven gebruikt en verkocht door de messing groothandel als bouwmateriaal.

Messing and muziek

Messing heeft een hoge kneedbaarheid, behoorlijke weerstand tegen corrosie en vooral akoestische eigenschappen. Dit maakte het het meest economische materiaal bij uitstek voor de productie van muziekinstrumenten. Deze koperblazers moesten resonatoren hebben die bestonden uit lange en smalle buizen die vaak werden gevouwen of opgerold om compacter te zijn, zodat messing als materiaal kon werken. Dit omvatte instrumenten zoals de trombone, tuba, saxofoon en andere soortgelijke instrumenten. Sommige blaasinstrumenten werden ook gemaakt van specifieke varianten van messing, zoals fluiten en klarinetten. Dit kwam vooral omdat andere materialen duur waren of niet bestand genoeg waren tegen vocht.

Andere eigenschappen van messing

Messing heeft een relatief laag smeltpunt. Afhankelijk van de verhouding van zink tot koper in het messing kan het verschillende eigenschappen aannemen, zoals hard of zacht messing. Messing is ook goed recyclebaar, daarom wordt 90% van het messing gerecycled uit oud messing. Dit komt omdat ze niet ferromagnetisch zijn en dus met een krachtige magneet van schroot kunnen worden gescheiden. Messing is niet zo bestand tegen corrosie als een metaal zoals roestvast staal. Deze legering zal corroderen wanneer deze in aanraking komt met vocht, chloriden, ammoniak en andere. Er zijn echter gevallen waarin er een laag op het messing verschijnt die het tegen corrosie kan beschermen.